Sosa έγραψε:ρε φιλε πραγματικα, υπαρχει πιο φασιστικο πραγμα απ'το να ΕΠΙΒΑΛΕΙΣ στον αλλο τι χρηματα θα βγαζει και πως θα τα διαχειριζεται? δηλαδη ας πουμε αν ο πυρηνικος επιστημονας σπουδασε γτ το ηθελε και γουσταρε, κουραστηκε και κοπιασε γι'αυτο, ενω ο οικοδομος ΕΙΧΕ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΔΩΡΕΑΝ, αλλα βαριοταν και δε γουσταρε, αλλα στο τελος ολοι θα παρουν τα ιδια? Δηλαδη ας πουμε η επιβραβευση των κοπων για τον επιστημονα ποια ειναι? Δηλαδη αν εσυ εχεις φτυσει αιμα σα γιατρος για να βρεις το φαρμακο κατα του καρκινου, που θα σωσει εκατομμυρια ζωες, κι εγω κανω τον τσοπανη [χρησιμο επαγγελμα], θα παιρνουμε τα ιδια χρηματα, ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΟΤΙ ΕΞΑΛΕΙΦΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ?
ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΗΤΡΑ. ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΔΗΛΑΔΗ.
Οι μεγαλύτεροι επιστήμονες, οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες, οι μεγαλύτεροι ειδήμονες στον τομέα τους διέπρεψαν τόσο πολύ στο επάγγελμα, στην επιστήμη, στην τέχνη τους επειδή πρώτα από όλα αγαπούσαν αυτό που κάνανε. Βλέπε τον Αϊνστάιν ή την Κιουρί, για παράδειγμα. Είχαν ποτέ αυτοί οι δύο μεγάλοι επιστήμονες μεγάλο εισόδημα ή ήταν πτωχοί στο μεγαλύτερο μέρος ή και σε όλη την ζωή τους; Ο Αρχιμήδης, ο Σωκράτης, τόσες άλλες εξαιρετικές διάνοιες έκαναν αυτό που έκαναν επειδή ένοιωθαν ικανοποίηση με το να δημιουργούν, με το να προσφέρουν στην κοινωνία, στον άνθρωπο, και πολλές φορές όχι μόνο δεν πήρανε αμοιβή για τις υπηρεσίες τους στο ανθρώπινο γένος, αλλά πολλές φορές ανταμείφθηκαν με αίμα και θάνατο! Ακόμα κι ο Όντα, ο συγγραφέας του αξιαγάπητου One Piece, νομίζεις ότι θα έγραφε το αριστούργημά του αν απλώς τον ενδιέφεραν τα χρήματα; Κανένας δεν δημιούργησε τίποτα πραγματικά αξιόλογο αν κυνηγούσε πάνω από όλα τα φράγκα, δεν αποτελούν κι ούτε πρόκειται να αποτελέσουν κίνητρο της προκοπής!
Που κολλάνε όλα αυτά θα ρωτήσει κάποιος. Κολλάνε στο ότι ο επιστήμονας θα κάνει την ανακάλυψή του, θα ασκήσει την επιστήμη του επειδή έτσι του αρέσει, έτσι νιώθει κι επειδή γουστάρει ανιδιοτελώς να προσφέρει στην πρόοδο, κι όχι για να έχει παραπάνω χρήματα από τον οικοδόμο. Πρέπει να είναι αλτρουιστής, δεν δημιουργεί αλλιώς. Για αυτό τον λόγο θεωρώ ότι οι μεγαλύτεροι επιστήμονες είναι σαν ήρωες, αφιερώνουν την ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο. Ένα σωστά δομημένο σοσιαλιστικό-κομμουνιστικό καθεστώς θα παρείχε λοιπόν δωρεάν στον επιστήμονα ο,τι χρειαζόταν για να ζήσει και να δημιουργήσει, κι αυτός θα δημιουργούσε χωρίς να παίρνει τα υπέρογκα ποσά, γιατί όπως είπες κι εσύ φίλτατε Sosa, θα γούσταρε αυτό που έκανε. Ο οικοδόμος δε, μπορεί να μην σπούδασε, αλλά θα οικοδομήσει, στην κυριολεξία, το σπίτι του επιστήμονα και του κάθε επιστήμονα. Ο ένας σπουδάζει λίγο και εργάζεται γρηγορότερα, ο ένας σπουδάζει περισσότερο και πιάνει δουλειά αργότερα. Κι ο οικοδόμος δεν θα κάθεται, θα εργάζεται και θα πρέπει να κάνει την δουλειά του με μεράκι, κι αν το κάνει αυτό θα είναι κι αυτός από την μεριά του ήρωας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον καπιταλισμό είναι ότι μας έμαθε να μετράμε τα πάντα με βάση το χρήμα κι όχι με τη χρησιμότητα, κι επιτέλους ας μάθουμε ότι κάποια πράγματα είναι ανεκτίμητα και μη συγκρίσιμα με χρηματικά ποσά. Το θέμα δεν είναι να αμείβεται με πολλά φράγκα ο ένας, αλλά να ζουν με ανθρώπινες συνθήκες οι πολλοί.
Το να επιβάλεις στον άλλο το να μην γίνει πιο πλούσιος από τους υπόλοιπους είναι θεμιτό, διότι η δικαιοσύνη πρέπει να επιβληθεί παγκοσμίως. Δεν πρέπει να είναι ελεύθερος κάποιος να γίνει πλούσιος καπιταλιστής, επειδή θα επαναφέρει καθεστώς εκμετάλλευσης.
Ξέρω, έγραψα ολόκληρη έκθεση κι ίσως επανέλαβα κάποια πράγματα δύο φορές, ωστόσο ελπίζω να έγινα κατανοητός.
Eγω εξακολουθω να πιστευω πως δεν ειμαστε ολοι ισιοι και δεν πρεπει να ζουμε ως ισοι... Δεν πιστευω οτι ολοι οι ανθρωποι προσφερουν ισα σε μια κοινωνια...
Συμφωνω πως ολα τα επαγγελματα προσφερουν, οχι ομως ισα... Θες να μου πεις δηλαδη πως ενας γιατρος (και δεν μιλαω για γιατρο φραγκατο αλλα για εναν νεο γιατρο ο οποιος τωρα ξεκινησε τη καριερα του και εργαζεται σε ενα δημοσιο νοσοκομειο π.χ.) προσφερει το ιδιο με εναν οικοδομο? ( Τυχαιο το παραδειγμα του οικοδομου μη παρεξηγηθει κανεις) Τωρα βεβαια θα μου πεις "ναι γιατι χωρις οικοδομους δεν εχεις εσυ σπιτι να μεινεις" σωστα ως εδω, αλλα η δουλεια που κανει ο ενας και η δουλεια που κανει ο αλλος εχουν τεραστια διαφορα και απεχουν πολυ... Ο γιατρος για παραδειγμα στο λυκειο γαμηθηκε στο διαβασμα, περασε ιατρικη, ξαναγαμηθηκε για 6 χρονια + ειδικοτητες + αγροτικα και μαλακιες και στα 30 κοντα ξεκινησε την καριερα του εχωντας φαει ενα σωρο χρονια στα θρανια... Ο οικοδομος απο την αλλη θα μπορουσε να παρατησει το λυκειο, και απο μικρη ηλικια, 18 π.χ. να ξεκινησει την δουλεια... Τωρα θα μου πεις "ο οικοδομος δουλευεις απο τα 18 του για να εχεις σπιτι να ζεις εσυ" αρα παλι θα διαφωνω επειδη ο οικοδομος κανει μια ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ. Τοσο απλα, το θεμα ειναι η δυσκολια μιας δουλειας καθως και η ευθηνη που φερεις... Οσο πιο δυσκολη, υπευθηνη και χρονοβορα ειναι μια δουλεια, τοσο πιο πολλα χρηματα πρεπει να παιρνει το ατομο που την κανει.. Αυτο ειναι κοινωνικη δικαιοσυνη και οχι αδικια.
Όλοι χρειάζονται το ίδιο, κι ο καθένας καταβάλλει κόπο και προσπάθεια στον τομέα του. Και η πνευματική, και η σωματική εργασία είναι δύσκολες και κουραστικές, η καθεμιά με τον τρόπο της. Κι άσχετα από την δυσκολία, όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ζουν ανθρώπινα.